Pierś z indyka z szynkowara
Opublikowano: 06.11.2022 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry i sól to główne składniki tego przepisu na pyszne mięso z szynkowara. Tak proste zestawienie, a efekt rozkłada na łopatki! Soczyste i pełne smaku danie, które gotuje się praktycznie samo. Idealne na kanapki, do sałatek czy jako dodatek do obiadu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1000 g
- Sól - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- szynkowar
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść, wymieszaj z solą i przyprawami.
- Przechowuj w lodówce najlepiej przez całą noc.
- Mięso umieść w szynkowarze.
- Szynkowar wstaw do dużego garnka z ciepłą wodą i gotuj przez 2 h.
Komentarz dietetyka
Na co dzień warto wybierać chude rodzaje mięsa, np. mięso z indyka, a czerwone, tłuste mięsa ograniczyć do 200-300 g tygodniowo.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk