Pierś z indyka w sosie
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Mięso z piersi indyka, bulion drobiowy i świeży koperek - to podstawa tego przepisu na pierś z indyka w sosie. Dodajemy do tego odrobinę oleju rzepakowego i mąkę pszenną, żeby uzyskać idealną konsystencję sosu. Dzięki takim składnikom nasze danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 700 g
- Bulion drobiowy - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filet z indyka rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem z dwóch stron.
- Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso z dwóch stron.
- Następnie podsmażone mięso zalej bulionem drobiowym i dodaj 3 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego.
- Zawartość patelni duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- W szklance wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody, następnie wlej ją do bulionu z mięsem i energicznie wymieszaj.
- Sos dopraw do smaku.
- Koperek posiekaj, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe mięso w sosie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pierś z indyka w sosie to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Mięso z indyka jest dość chude i zawiera spore ilości białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny