Pierś z indyka pieczona w rękawie
Opublikowano: 26.05.2023 r.
Mięso z piersi indyka, miód i olej rzepakowy - to trzy kluczowe składniki przepisu na pieczoną pierś z indyka w rękawie. Indyka marynujemy w miodzie i oleju, dzięki czemu mięso nabiera niepowtarzalnej, delikatnie słodkiej nuty, a jednocześnie jest soczyste i aromatyczne.
Składniki dla 2 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1000 g
- Miód - 40 g (2 łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi indyka oczyść z błonek, umyj w zimnej wodzie i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- W misce wymieszaj olej, miód oraz po jednej płaskiej łyżeczce przypraw.
- Do miski z marynatą włóż mięso i dokładnie obtocz je w przyprawach.
- Miskę z mięsem zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
- Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i zawiąż go z dwóch stron. Następnie rękaw ułóż na blaszce do pieczenia.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
- Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pierś z indyka pieczona w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi indyka stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny