Pierś z indyka pieczona
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Mięso z piersi indyka, musztarda, miód, sok z cytryny i olej rzepakowy to tylko kilka kluczowych składników tego przepisu na pieczoną pierś z indyka. Przygotowana z prostych składników, pierś z indyka nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu. Coś dla miłośników zdrowych i pysznych obiadów!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 700 g
- Musztarda - 30 g
- Miód - 40 g (2 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 30 ml
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj olej rzepakowy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, soli oraz pieprzu.
- Marynatą posmaruj piersi z indyka, włóż ją do rękawa do pieczenia i odstaw na całą noc do lodówki (rękaw do pieczenia najlepiej włóż do miski).
- Po tym czasie rękaw z piersią indyka włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Następnie rękaw do pieczenia rozetnij i mięso piecz jeszcze przez około 15 minut, aby się zarumieniło.
- Upieczone mięso wyciągnij z piekarnika i pozostaw je w naczyniu żaroodpornym na kolejne 15 minut.
- Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pierś z indyka pieczona to doskonała propozycja na danie obiadowe. Mięso to jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny