Pierś z indyka faszerowana

Opublikowano: 30.08.2025 r.
Pierś z indyka, szpinak, feta, suszone pomidory i szynka parmeńska – to kluczowe składniki tego wyjątkowego dania. Aromatyczne nadzienie z czosnkiem i serem feta wspaniale uzupełnia delikatne mięso z indyka, a całość zawinięta w szynkę parmeńską zaskakuje smakiem. Idealny przepis na coś pysznego i niebanalnego na obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 700 g
- Szpinak - 350 g
- Ser Feta - 110 g
- Suszone pomidory - 60 g
- Szynka parmeńska - 140 g (7 plastrów)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, folia spożywcza, tłuczek do mięsa, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Filet z indyka przetnij wzdłuż (ale nie do końca). Następnie mięso ułóż na desce do krojenia, przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki filet.
- Filet z indyka posmaruj olejem i oprósz solą oraz pieprzem.
- Liście szpinaku umyj i osusz.
- Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, aż zwiędnie. Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całość wymieszaj i smaż przez minutę.
- Podsmażony szpinak zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.
- Ser fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
- Na połowie mięsa z indyka ułóż farsz ze szpinaku, na nim ułóż pokruszony ser fetę oraz suszone pomidory.
- Płat mięsa zawiń ciasno w roladę i owiń ją plastrami szynki parmeńskiej.
- Roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu i podlej ją ćwiercią szklanki wody.
- Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i mięso piecz je przez około 20 minut.
- Upieczone mięso pozostaw w wyłączonym piekarniku na 15 minut, po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pierś z indyka faszerowana to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z piersi indyka stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny