Pierś z indyka
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Pierś z indyka, aromatyczna papryka czerwona, cebula i ziemniaki późne – to główne składniki przepisu, który idealnie sprawdzi się na obiad. Indyka smażymy na oleju rzepakowym i podajemy z warzywami, dzięki czemu danie jest nie tylko sycące, ale i pełne smaku. Wszystko razem tworzy pyszne i proste do przygotowania danie.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 600 g
- Papryka czerwona - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki późne - 500 g (5 sztuk)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cukinia - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i pokrój w grubą kostkę. Ziemniaki i cebulę obierz i również pokrój w grubą kostkę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Filet z indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój go w grubą kostkę.
- W miseczce wymieszaj olej rzepakowy oraz sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz czosnek granulowany (przepraw użyj wedle uznania).
- Mięso włóż do miski z marynatą i dobrze je wymieszaj.
- Wszystkie składniki umieść w rękawie do pieczenia. Rękaw zamknij z obu stron i składniki wymieszaj delikatnie obracając workiem.
- Rękaw do pieczenia włóż do naczynia żaroodpornego i zrób w nim dwie dziurki przy pomocy wykałaczki.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pierś z indyka z warzywami piecz przez około 60 minut.
- Jeśli chcesz aby warzywa były bardziej chrupiące, to worek rozetnij na 10 minut przed końcem pieczenia.
- Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Pierś z indyka pieczona z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi ona doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny