Pierś z gęsi pieczona w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r.
Wytrawne czerwone wino, aromatyczny czosnek i soczysta pierś z gęsi – to klucz do przepisu na pierś z gęsi pieczoną w rękawie. To połączenie smaków sprawia, że danie staje się wyjątkowo aromatyczne i delikatne. Pieczona w rękawie pierś z gęsi zachowa wszystkie soki, a czosnek i wino nadadzą jej wyrazistości.
Składniki dla 2 porcji:
- Pierś z gęsi - 400 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Wino czerwone wytrawne - 100 g (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść, umyj, natnij w kratkę od strony skóry i natrzyj solą, pieprzem oraz cynamonem. Mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Patelnię rozgrzej i podsmaż na niej pierś gęsi (najpierw 10 minut od strony skóry, a następnie od strony mięsa do zarumienienia).
- Rękaw do pieczenia włóż do naczynia do zapiekania i zawiąż z jednej strony.
- Następnie do rękawa włóż mięso z piersi gęsi, kilka gałązek tymianku, posiekany czosnek oraz wino. Rękaw zawiąż z drugiej strony.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
- Mięso z gęsi pokrój w plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami. Sos powstały po pieczeniu możesz zagęścić mąką i wykorzystać do podania dania.
Komentarz dietetyka
Pierś z gęsi pieczona w rękawie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi indyka ze skórą jest dość tłuste, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny