Pierś z gęsi
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Czosnek, pierś z gęsi, i gotowe! To przepis, który sprawi, że zwykły posiłek zamieni się w ucztę. Nawet bez długiej listy składników można wyczarować coś wyjątkowego. Wystarczy dobrze przyprawiona pierś z gęsi i delikatny aromat czosnku, by stworzyć danie pełne smaku i aromatu.
Składniki dla 2 porcji:
- Pierś z gęsi - 200 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W miseczce zmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn i tymianek.
- Pierś opłucz i osusz delikatnie. Natrzyj ją mieszanką przypraw, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie włóż pierś na chłodną patelnię i podgrzewaj stopniowo, by wytopić tłuszcz, przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż pierś na chwilę skórką do dołu.
- Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, jednak gęś jest mięsem dość tłustym, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny