Pierś po parysku

Opublikowano: 08.07.2025 r.
Piersi kurczaka, jajka i mąka pszenna to kluczowe składniki, które tworzą to klasyczne danie – pierś po parysku. Delikatne mięso kurczaka obtoczone w złocistej panierce z jajka i mąki, a następnie usmażone na oleju rzepakowym, sprawia, że to proste, ale eleganckie danie idealnie nadaje się na szybki obiad czy kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 700 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g (niepełna szklanka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na mniejsze porcje, rozbij je tłuczkiem do mięsa i dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem.
- Do miski wybij jajka, dodaj do mich sól i pieprz do smaku. Jajka rozbełtaj. Do drugiego talerza przesyp mąkę.
- Mięso obtocz w mące, następnie w jajkach i ponownie w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z dwóch stron na złoty kolor (po około 4-5 minut na stronę).
- Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pierś po parysku to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny