Pierożki z mięsem

Opublikowano: 29.08.2025 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe i cebula to dwie kluczowe rzeczy, które sprawiają, że te pierożki są wyjątkowe. Idealnie doprawione i otulone cienkim ciastem z mąki pszennej, z dodatkiem aromatycznej oliwy z oliwek, tworzą smakowitą przekąskę na każdą okazję. Przygotowanie ich to krótka chwila, a efekt - niezapomniany!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, wałek
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę.
- Dodaj mielone mięso, dopraw i podsmażaj aż się zarumieni i zetnie.
- W misce zagnieć mąkę, 2 łyżki oleju i ok. 0,5 - 0,75 szklanki wody.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
- Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki.
- Na każdy krażęk nakładaj porcje ciasta (ok. 1 czubatej łyżeczki) i zawijaj pierogi.
- W garnku zagotuj ok. 1 l wody z odrobiną soli.
- Do gotującej się wody wrzucaj delikatnie pierogi.
- Gotuj ok. 4-5 minut od wypłynięcia.