Pierożki na parze
Opublikowano: 06.03.2021 r.
Mąka pszenna, pierś kurczaka, cebula i marchewka – to główni bohaterowie przepisu na pierożki na parze. Idealnie dobrane składniki tworzą harmonijną całość, która zachwyca zarówno smakiem, jak i konsystencją. Te pierożki, delikatnie ugotowane na parze, są prawdziwą ucztą dla podniebienia oraz świetnym pomysłem na zdrowy i sycący posiłek.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Marchewka - 70 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, sos sojowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- W garnku wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i wodą (ok. 150 ml).
- Zagnieć na jednolite ciasto, przykryj garnek i odstaw na 30 min.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, cebulę i czosnek i smaż ok. 10 min, aż mięso się zetnie.
- Na patelnię dodaj marchew i przyprawy, wymieszaj wszystko i odstaw do ostygnięcia.
- Wcześniej przygotowane ciasto podziel na porcje wielkości łyżki stołowej, a następnie każdą porcję rozwałkuj na na cienkie krążki.
- Na każdym krążku ułóż porcje ciasta (ok. 1 duża łyżka stołowa) i zlep brzegi tak, aby utworzyć sakiewkę.
- Przygotowane pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok. 15-20 min.
- Zjedz póki gorące maczając w sosie sojowym.