Pierożki gruzińskie
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Łopatka wieprzowa, łopatka wołowa, świeża kolendra i cebula to kluczowe składniki pierożków gruzińskich, które nadają im wyjątkowy smak. Delikatne ciasto z mąki pszennej otula soczyste, aromatyczne nadzienie z mięsa i ziół. Wszystko to sprawia, że te pierożki to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 9 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 400 g
- Łopatka wołowa - 400 g
- Kolendra świeża - 10 g (pęczek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 550 - 1000 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra świeża
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, miseczka, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i oczyść z błonek. Surowe mięso zmiel w maszynce do mięsa.
- Do miski z mięsem dodaj posiekaną kolendrę. Cebulę zetrzyj na tarce i dodaj do masy mięsnej. Wlej 2 szklanki zimnej wody. Dopraw solą i pieprzem.
- Farsz zagnieć dłonią, aż składniki się połączą i "wchłoną" wodę.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej olej oraz dwie szklanki gorącej wody. Najpierw wymieszaj ciasto widelcem, a następnie zagnieć na elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Z płatów ciasta wycinaj z pomocą miseczki okręgi o średnicy około 10 cm.
- Po łyżce farszu układaj na środek kółka. Brzegi zlepiaj razem nad farszem, tworząc sakiewki.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe i mięso wołowe to dobre źródło żelaza hemowego. Ten rodzaj żelaza jest najłatwiej przyswajany przez organizm człowieka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk