Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Opublikowano: 13.09.2021 r.
Mąka pszenna, szpinak mrożony, ser twarogowy chudy i czosnek – to cztery kluczowe składniki, które nadają naszym pierogom wyrazisty smak i wyjątkową teksturę. Połączenie delikatnego twarogu ze szpinakiem tworzy idealną kompozycję smakową, a całość dopełnia aromatyczny czosnek. Taki farsz zamknięty w cieniutkim cieście z mąki i jajek to prawdziwa uczta!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Szpinak mrożony - 500 g
- Ser twarogowy chudy - 100 g
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, stolnica, wałek, patelnia, szklanka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej czosnek i podsmaż jeszcze przez chwilę, następnie wrzucaj partiami szpinak. Dopraw go solą i pieprzem. Wbij do środka 2 jajka i mieszaj aż do ścięcia.
- Twaróg pokrusz bardzo drobno i przełóż do miski. Dodaj szpinak i całość dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
- Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
- Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
- Każdy okręg złóż na pół i włóż do środka łyżeczkę farszu. Brzegi sklej razem.
- Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Wkładaj do niej porcjami pierogi i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowe pierogi, pełne białka i wapnia.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny