Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Opublikowano: 13.09.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mrożony szpinak, czosnek, serek śmietankowy i ser feta – oto część bohaterów, którzy tworzą wyjątkowy smak pierogów ze szpinakiem z serem feta. Dodaj do tego sześciu składników odrobinę masła i jesteś na dobrej drodze do odkrycia czegoś naprawdę pysznego i sycącego.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Szpinak mrożony - 400 g
- Czosnek - 50 g
- Serek śmietankowy - 150 g
- Ser Feta - 150 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło (100g) i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
- Przygotuj farsz. Na rozgrzanym maśle (100g) podsmaż posiekany czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż ok 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj serek śmietankowy i pokruszoną fetę. Całość wymieszaj dokładnie.
- Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.
- Gotowe pierogi podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Pierogi ze szpinakiem z serem feta to doskonała alternatywa dla mięsnych dań obiadowych. Szpinak zawarty w farszu jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Wprowadzaj danie jarskie do swojego jadłospisu jako zamiennik mięsa.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny