Pierogi ze szpinakiem i serem
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Te pierogi ze szpinakiem i serem to czysta poezja smaku! Połączenie delikatnego ciasta z mąki pszennej, jajek i masła oraz soczystego nadzienia ze świeżego szpinaku, aromatycznego czosnku i kremowego twarogu tworzy nieziemski duet. Dodaj do tego podsmażoną cebulkę, a masz gotowe danie, które zachwyci każdego przy stole.
Składniki dla 28 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 60 g (1/4 kostki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Szpinak - 400 g
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Ser twarogowy półtłusty - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 28
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, wbij jajka i dodaj masło i odrobinę wody.
- Wyrób ciasto w rękach i uformuj kulę.
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Następnie dodaj opłukany szpinak, duś do momentu, aż zwiędnie.
- Na samym końcu dodaj rozgnieciony twaróg i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.
- Każde kółko nadziej farszem i zawiń.
- Ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie przez 10 minut lub zamroź.
Komentarz dietetyka
Przepis na ciasto jest uniwersalne, farsz możesz przygotować dowolny. Pierogi nadają się do spożycia od razu po przygotowaniu i ugotowaniu, możesz je także zamrozić.
~ Oliwia Gawron, dietetyk