Pierogi ze szpinakiem
Opublikowano: 04.03.2021 r.
Mąka, szpinak, serek kanapkowy i czosnek to kluczowe składniki tego przepisu na smakowite pierogi ze szpinakiem. Mąka tworzy idealne ciasto, w którym zamknięte są nadzienie z delikatnego szpinaku, aksamitnego serka oraz aromatycznego czosnku. To klasyka w nieco odświeżonej odsłonie, która zadowoli każdego miłośnika domowych pierogów.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Masło - 45 g
- Szpinak mrożony - 500 g (Szpinak może być świeży)
- Serek kanapkowy naturalny - 125 g
- Czosnek - 12 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę, dodaj sól (łyżeczkę). W suchych składnikach zrób dołek, dodaj do niego 30g masła oraz wlej szklankę ciepłej wody. Z przygotowanych składników wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Przygotuj farsz: na patelni rozpuść pozostałe masło (15g) i dodaj szpinak (rozmrożony), podduś w celu odparowania nadmiaru wody. Dodaj czosnek, sól i opcjonalnie pieprz. Tak przygotowany szpinak wymieszaj z serkiem kremowym.
- Rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż farsz i zlep pierogi.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli i gotuj w niej pierogi (będą gotowe około 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch).