Pierogi ze śliwkami

Opublikowano: 13.08.2025 r.
Mąka pszenna, śliwki i jogurt naturalny – to właśnie te składniki sprawią, że twoje Pierogi ze śliwkami będą wyjątkowe. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków, gdzie delikatne ciasto spotyka się z soczystymi śliwkami, a całość łagodnie dopełnia jogurtowy akcent. Завтраки для лёгкого лета.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Śliwki - 280 g (około 21 sztuk)
- Jogurt naturalny 2% - 80 g
- Cukier - 10 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj ciasto na pierogi: do przesianej mąki dodaj olej i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto na pierogi. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Przygotuj śliwki: umyj je i przekrój na połówki usuwając pestki.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka. Na środek każdego okręgu ułóż pół śliwki i zlep ciasto w pieróg.
- Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
- Pierogi podawaj polane jogurtem wymieszanym z cukrem.