Pierogi zbójnickie
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Boczek wędzony, kapusta kiszona i kasza gryczana to główne składniki pierogów zbójnickich, które nadają im wyjątkowy smak. Do ciasta potrzebna będzie mąka pszenna, olej rzepakowy i jajko. Ta kombinacja sprawia, że pierogi są sycące i aromatyczne, idealne na każdą porę roku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Boczek wędzony bez kości - 250 g
- Kapusta kiszona - 100 g
- Kasza gryczana - 400 g (4 woreczki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, włóż ją do garnka i zalej wodą. Dodaj do niej ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj do miękkości około 40 minut.
- Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy jego tłuszcz odrobinę się wytopi dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę.
- W garnku ugotuj kaszę do miękkości.
- Do dużej miski przełóż kaszę, boczek z cebulą i kapustę. Wszystko przypraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i tymiankiem.
- Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
- Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
- Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
- Okręgi złóż na pół i włóż do środka łyżeczkę farszu. Krawędzie dokładnie sklej ze sobą.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj do garnka pierogi partiami i gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To zdrowe pierogi, jednak zawierają boczek, który nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny