Pierogi z wiśniami

Opublikowano: 14.07.2025 r.
Mąka pszenna, soczyste mrożone wiśnie i delikatny jogurt naturalny to główne składniki, które sprawiają, że pierogi z wiśniami są takie pyszne. Ciasto z mąki jest miękkie i elastyczne, a kwaśność wiśni przełamuje słodycz farszu. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i delikatne.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g (2,5 szklanki)
- Wiśnie mrożone - 400 g
- Jogurt naturalny 2% - 150 g (1 kubeczek)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, stolnica
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę.
- Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.
- Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.
- Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.
- Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.
- Wiśnie lekko rozmroź w mikrofalówce lub garnku - nie powinny być twarde, ale nie mogą też się rozpadać.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.
- Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.
- Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce wiśni i zlepiaj końce formując pierogi.
- W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).
- Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.
- Pierogi podawaj polane jogurtem.