Pierogi z wątróbką
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Mąka pszenna, wątróbka drobiowa, cebula i jajka – to fundamenty pierogów z wątróbką, które przeniosą cię do czasów domowych obiadów. Do tego trochę bułki pszennej, śmietanka kremowa i aromatyczna natka pietruszki. Taki zestaw składników to gwarancja smaku, który zachwyci twoje podniebienie.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło klarowane - 100 g
- Wątróbka drobiowa - 300 g
- Cebula - 250 g
- Bułka pszenna - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Jabłko - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, malakser
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Namocz bułkę. Wątróbkę przekrój na pół, podsmaż razem z cebulką. Dodaj także pokrojone w kostkę jabłko i duś 7-8 minut.
- W malakserze umieść przestudzoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem, namoczoną bułkę, śmietankę kremówkę oraz jajko. Rozdrobnij aż powstanie zwarta masa, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.
Komentarz dietetyka
Pierogi z wątróbką są źródłem żelaza. Są dobrym pomysłem dla osób z anemią lub niedoborem tego pierwiastka. Pamiętaj jednak, że wątróbka zawiera dużo cholesterolu, dlatego spożywaj ją nie częściej niż raz w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny