Pierogi z twarogiem
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Mąka pszenna, ser twarogowy i jajka to składniki, które każdemu kojarzą się z pysznymi, domowymi pierogami z twarogiem. Z dodatkiem masła i śmietanki kremowej tworzą one idealne ciasto i nadzienie, które po ugotowaniu są miękkie i aromatyczne. Sprawdźmy, jak przygotować te smakołyki krok po kroku!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2,5 szklanki)
- Ser twarogowy tłusty - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g (pół szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - przyprawa do piernika
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej ciepłą wodę i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw na 30 minut.
- W misce umieść twaróg, dodaj cukier, śmietanę kremówkę i jajka, wymieszaj dokładnie.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i rantem cukierniczym wykrawaj koła.
- Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu twarogowego i zlep brzegi.
- W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj pierogi, aż wypłyną.
- Powinno to potrwać około 5-6 minut.
- Pierogi podawaj na talerzu z dodatkiem masła i przyprawy do piernika.
Komentarz dietetyka
Pierogi z twarogiem to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Pierogi są źródłem prostych węglowodanów, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi, dlatego nie powinni ich spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny