Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Opublikowano: 27.01.2025 r.
Delikatne ciasto, aromatyczny farsz ze szpinaku i wyrazistej fety to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika dobrego smaku. Sprawdź przepis i zaskocz swoich bliskich domowym specjałem!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Szpinak mrożony - 400 g
- Ser Feta - 200 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj 250 ml wody i sól, zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.
- Szpinak mrożony należy rozmrozić przed smażeniem.
- Odsącz nadmiar wody.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprze i wymieszaj.
- Smaż przez około 5 minut, aż woda odparuje ze szpinaku.
- Pokrusz ser feta i dodaj do szpinaku, wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5 cm.
- Szklanką wykrawaj kawałki ciasta.
- Na każdy kawałek wyłóż łyżkę farszu szpinakowego i zlep brzegi ciasta.
- W garnku zagotuj wodę z solą i partiami umieszczaj pierogi.
- Gotuj około 6 minut, aż pierogi wypłyną.
Komentarz dietetyka
Pierogi ze szpinakiem i serem feta to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pierogi zawierają duża ilość składników mineralnych. Ciasto z mąki pszennej zawiera gluten, więc nie powinny spożywać go osoby chorujące na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny