Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Soczewica czerwona, pieczarki i cebula – to trio, które rządzi w pierogach z nadzieniem wegetariańskim. Dobrze przyprawiona soczewica razem z duszonymi pieczarkami i cebulą tworzą niepowtarzalny smak. Dodaj do tego ciasto z mąki pszennej, a po gotowaniu obierz je natką pietruszki dla odświeżenia!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło klarowane - 130 g
- Soczewica czerwona - 250 g
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 150 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- Ugotuj soczewicę w litrze wody z solą.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w paseczki.
- Rozgrzej na patelni masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz paprykę słodką i ostrą i wymieszaj.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu. Dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła.
- Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.
Komentarz dietetyka
Pierogi z soczewicą i pieczarkami to doskonała propozycja na bez mięsny posiłek. Soczewica jest warzywem strączkowym, które powinniśmy częściej wprowadzać do swojej diety w zastępstwie dla mięsa. Soczewica zawiera dużo białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny