Pierogi z soczewicą i mięsem
Opublikowano: 09.11.2021 r.
Mąka pszenna, mięso mielone z indyka i czerwona soczewica to najważniejsze składniki pierogów z soczewicą i mięsem. Dodajmy do tego cebulę podsmażoną na oliwie z oliwek, a ciasto na pierogi zagniatamy z mąki typu 450. Smakowity farsz i delikatne ciasto to klucz do przepisowych pierogów!
Składniki dla 40 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Soczewica czerwona - 180 g (1 szklanka)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, stolnica, papier do pieczenia, wałek
Przepis krok po kroku
- Soczewice przepłucz i wsyp do garnka. Zalej wodą, tak była 1 cm nad ziarnami. Gotuj przez około 10-15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Część cebuli odłóż na później.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż cebulę aż zmięknie, następnie dodaj mięso i smaż aż straci różowy kolor.
- W misce wymieszaj soczewicę, mięso z cebulą i przyprawami: połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu, łyżeczką oregano, majeranku i papryki słodkiej.
- Dokładnie przesiej mąkę na stolnicę. W osobnej miseczce wymieszaj 280ml ciepłej wody, łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju.
- Na początku wymieszaj ciasto z pomocą drewnianej łyżki, po czym zacznij zagniatać rękoma. Aby ciasto było miękkie i elastyczne wyrabianie powinno trwać przez około 15 minut.
- Podziel ciasto na części. Każdą z części rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 mm. Wytnij kółka szklanką. Na środek wyłóż masę z mięsa i soczewicy. Sklej brzegi z pomocą wody. Gotowe pierogi odłóż na papier do pieczenia oprószony mąką.
- Zagotuj wodę z dodatkiem łyżki oleju i łyżeczki soli w dużym garnku. Wrzucaj pierogi partiami do wrzącej wody. Gotuj przez około 5 min od wypłynięcia.
- Na małej patelni podgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej pozostałą cebulę.
- Polej pierogi zezłoconą cebulką.
Komentarz dietetyka
Soczewica zawiera żelazo, kwas foliowy i potas. Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. To powoduje, że farsz będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk