Pierogi z soczewicą
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Soczewica czerwona, cebula, mąka pszenna i jajko - to kluczowe składniki, które tworzą pełen smak domowych pierogów z soczewicą. Soczewica nadaje im delikatny aromat, cebula dodaje głębi, a ciasto z mąki pszennej i jajka zapewnia odpowiednią miękkość i elastyczność.
Składniki dla 10 porcji:
- Soczewica czerwona - 270 g (półtorej szklanki)
- Cebula - 105 g (duża cebula)
- Olej rzepakowy - 72 ml (6 łyżek)
- Natka pietruszki - 6 g (łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (4 niepełne szklanki)
- Jajko - 1 szt. (jajko wielkości M)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Soczewicę przełóż do garnka i delikatnie podpraż aż do wydobycia się aromatu z nasion. Następnie zalej ciepłą wodą w stosunku 1:1. Doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Gotuj na najmniejszej mocy palnika około 5 minut i pozostaw pod przykryciem aż nasiona wchłoną całą wodę. Następnie przełóż do miski w celu wystudzenia.
- Cebulę drobno posiekaj. Na małej patelni delikatnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, szczyptę soli. Przykryj patelnię pokrywką i na najmniejszej mocy palnika duś cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie złoty kolor.
- Cebulę połącz z soczewicą, dodaj płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i dużą szczyptę majeranku.
- Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj szczyptę kurkumy, dużą szczyptę soli i 200 ml gorącej ale nie wrzącej wody. Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli w trakcie zagniatania pozostanie mąką, która nie będzie łączyć się z ugniatanym ciastem dodaj 2-3 łyżki wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie 10 minut lub w robocie kuchennym 5 minut. Odstaw, przykryte bawełnianą ściereczką na 15 minut aby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1 mm, wytnij szklanką kółka. Na środku połóż łyżeczkę lub półtorej farszu, w zależności od wielkości kółka i dokładnie zlep pieroga.
- W dużym garnku zagotuj wodę, na około 25 pierogów potrzebujemy 4 litry wody. Kiedy woda będzie się gotować dodaj łyżeczkę soli i wrzuć pierogi. Po około 15-20 sekundach delikatnie przemieszaj aby pierogi nie przykleiły się do dna. Kiedy pierogi wypłyną, gotuj je półtorej minuty.
- Pierogi studź na płaskim naczyniu, delikatnie posmarowanym olejem.