Pierogi z serem na słodko
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Twaróg sernikowy, jajko, cukier puder i budyń – to podstawowe składniki pierogów z serem na słodko! Delikatne ciasto przygotowane z mąki pszennej, wypełnione kremowym nadzieniem serowym, uczyni ten deser niezapomnianym. Kiedy połączysz te składniki, powstanie słodkość, której nikt nie będzie się mógł oprzeć.
Składniki dla 6 porcji:
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 40 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Przyprawy - sól, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajko z cukrem na pianę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas ubijając, aż do połączenia składników.
- Dodaj proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj mikserem. Farsz odłóż na bok.
- Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru.
- W mące zrób dołek, do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.
- Na środek każdego krążka nałóż farsz. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.
- W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny