Pierogi z serem i jagodami
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Mąka pszenna, jajko, twaróg półtłusty i jagody to podstawa klasycznych pierogów z serem i jagodami. To proste połączenie sprawia, że te pierogi znikają z talerzy w mgnieniu oka. Cukier dodaje subtelnej słodyczy, a olej rzepakowy nadaje ciastu elastyczność, dzięki czemu łatwo się je lepi.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Jagody - 200 g
- Twaróg półtłusty - 200 g
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, stolnica, wałek, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Twarożek zmiel w maszynce na bardzo drobno. Połącz go z opłukanymi jagodami, cukrem waniliowym i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
- Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
- Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
- Każdy okrąg złóż na pół i napełnij je łyżeczką farszu. Rogi zlep dokładnie.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do wody wrzucaj partiami pierogi i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja dla wszystkich miłośników obiadów na słodko.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny