Pierogi z serem i budyniem

Opublikowano: 22.04.2022 r.
Mąka pszenna, ser twarogowy półtłusty, budyń w proszku, a do tego jajko i odrobina cukru – to właśnie one tworzą magiczne połączenie, z którego powstają pierogi z serem i budyniem. Ten przepis to prawdziwa gratka dla tych, którzy uwielbiają łączyć tradycję z odrobiną słodyczy.
Składniki dla 25 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Ser twarogowy półtłusty - 600 g
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Cukier - 40 g (4 łyżki)
- Mleko 3,2% - 50 ml (5 łyżek)
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- garnek, wałek, miska, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Z mąki, jajka, szczypty soli oraz wody (70 ml) wyrabiamy ciasto na pierogi tak długo, aż będzie elastyczne.
- Następnie do miski dodajemy twaróg, budyń o ulubionym smaku, cukier i mleko. Mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. Nadziewamy je farszem z twarogu i szczelnie zamykamy.
- Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i czekamy, aż wypłyną. Wtedy wyjmujemy je łyżką cedzakową.
- Pierogi z twarogiem i budyniem polewamy roztopionym masłem.
Komentarz dietetyka
Pierogi mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk