Pierogi z serem
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Delikatne ciasto z serowym farszem to jedno z ulubionych dań każdego dziecka. Poznaj mój przepis i przygotuj obiad na słodko dla swojej pociechy.
Składniki dla 25 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Ser twarogowy półtłusty - 400 g (2 opakowania)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Śmietana 18% - 150 g (1 opakowanie)
- Jagody mrożone - 200 g (1 szklanka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Ser rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem.
- Mąkę przesiej przez sitko, wlej gorącą wodę (1 szklanka).
- Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.
- Gdy ciasto delikatnie ostygnie, wyrabiaj je energicznie w rękach.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.
- Na każde kółko dodaj odrobinę twarogu i zlep brzegi.
- Tak przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w wodzie lub zamrozić.
- Pierogi podawaj z owocami i śmietaną.
Komentarz dietetyka
Ciasto na pierogi jest uniwersalne, o rodzaju farszu zadecyduj sam.
~ Oliwia Gawron, dietetyk