Pierogi z rybą
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Szczupak, marchewka, pietruszka, cebula i masło klarowane to najważniejsze składniki, które składają się na wyjątkowo smaczne pierogi z rybą. Te aromatyczne pierogi łączą delikatność ryby ze słodyczą warzyw, a wszystko jest idealnie zbalansowane dzięki smażonej cebuli i masłu klarowanemu, które dodają daniu głębi smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Szczupak filet - 1000 g (cały lub dzwonko)
- Marchewka - 300 g (3 małe sztuki)
- Pietruszka - 200 g (1 średnia sztuka)
- Bułka tarta - 200 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Masło klarowane - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Szczupaka pokrój w dzwonko i umieść w garnku.
- Obierz marchew i pietruszkę i dodaj do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
- Rybę i warzywa odcedź z wywaru.
- Wystudź i oddziel ości od mięsa ryby.
- Zmiel warzywa i rybę w maszynce do mielenia mięsa.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj ją do farszu rybnego i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj bułkę tartą, koper i połącz składniki.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone masło klarowane i sól.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw je na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek i szklanką wykrawaj koła.
- Na każdy kawałek ciasta wyłóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i gotuj partiami pierogi.
Komentarz dietetyka
Pierogi z rybą to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Pierogi z rybą są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny