Pierogi z ricottą

Opublikowano: 06.05.2025 r.
Ricotta, szpinak, mąka pszenna i jajko - to główne składniki pierogów z ricottą, które z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe. Delikatne ciasto z mąki pszennej z dodatkiem jajka, wypełnione kremowym nadzieniem z ricotty i szpinaku, podsmażonym z cebulą i czosnkiem, tworzy przepyszną kompozycję i dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki dla 4 porcji:
- Serek ricotta - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Szpinak - 450 g
- Cebula - 70 g
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę (2 łyżki) i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj do niej czosnek i podsmaż jeszcze przez chwilę, następnie wrzucaj partiami szpinak. Dopraw go solą, pieprzem i 1 łyżeczką tymianku oraz bazylii.
- Serek przełóż do miski. Dodaj szpinak i całość dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej (1 łyżkę) i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
- Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
- Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
- Każdy okręg złóż na pół i włóż do środka łyżeczkę farszu. Brzegi sklej razem.
- Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj ją. Wkładaj do niej porcjami pierogi i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo witamin i białka, dobrze podawać ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny