Proste pierogi z podrobami
Opublikowano: 03.12.2024 r.
Pierogi z podrobami to jeden z tych przepisów, które potrafią zdecydowanie odczarować podroby jako produkt w codziennej kuchni. W tym wydaniu są niezwykle smaczne.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Wątróbka drobiowa - 300 g
- Mięso drobiowe z rosołu - 200 g
- Cebula - 100 g
- Masło - 10 g
- Bulion drobiowy - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, stolnica, wałek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Podroby drobiowe dokładnie oczyść i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-40 minut). Ostudź i drobno posiekaj lub zmiel w maszynce.
- Ugotowane mięso drobiowe również drobno posiekaj lub zmiel.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Połącz podroby, mięso i cebulę. Dopraw farsz majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj bulion.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę (około 1 szklankę), mieszając składniki.
- Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką.
- Podroby drobiowe dokładnie oczyść i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-40 minut). Ostudź i drobno posiekaj lub zmiel w maszynce.
- Ugotowane mięso drobiowe również drobno posiekaj lub zmiel.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Połącz podroby, mięso i cebulę. Dopraw farsz majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj bulion.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę (około 1 szklankę), mieszając składniki.
- Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką.
- Wycinaj kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu.
- Zlepiaj brzegi, formując pierogi. Upewnij się, że są dokładnie zamknięte, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
- Zagotuj dużą ilość osolonej wody (około 3 litry).
- Wkładaj pierogi partiami do wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz, by pierogi były zdrowsze - użyj mąki pełnoziarnistej, zmniejsz ilość soli i podawaj je ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny