Pierogi z piekarnika

Opublikowano: 01.04.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche i oliwa z oliwek stanowią bazę na ciasto do pierogów z piekarnika. Nadzienie przygotowujemy z mielonego mięsa z indyka, czerwonej papryki i natki pietruszki. Te pierogi to smakowite połączenie delikatnego farszu z chrupiącym, drożdżowym ciastem.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Drożdże suche - 7 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Natka pietruszki - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso z dodatkiem przyprawy do mięsa mielonego.
- Do mięsa dodaj paprykę pokrojoną w kosteczkę. Całość smaż do miękkości. Następnie farsz dopraw pieprzem, solą, papryką, ziołami i natką.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i drożdże. Całość zalej 180 ml wody i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto odłóż na 30 minut do ciepłego miejsca.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
- Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
- Pierogi ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny