Pierogi z pieczarkami

Opublikowano: 10.03.2021 r.
Mąka pszenna, cebula, pieczarki marynowane – te składniki tworzą magiczne danie, jakim są Pierogi z pieczarkami. Przygotowanie ciasta z mąki i oleju, a potem nadzienie z podsmażonej cebulki i pieczarek, to wszystko, czego potrzebujesz, by wyczarować te pyszności. Czeka Cię prawdziwa uczta!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cebula - 180 g (2 średnie sztuki)
- Pieczarki marynowane - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Jedną cebulę pokroju w małą kosteczkę i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do cebuli, chwilę podsmaż i odstaw do przestygnięcia.
- Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej, dodaj sól (wedle uznania, około pół łyżeczki), w przesianej mące zrób dołek do którego wlej szklankę ciepłej wody. Ciasto wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto, w razie konieczności dodaj więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto włóż do miseczki, przykryj i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek (około 2-3 mm grubości). Szklanką wytnij kółka, na środek każdego kółka nałóż łyżką farsz i sklej pieroga.
- W garnku zagotuj wodę (z dodatkiem niewielkiej ilości soli). Do wrzącej wody wrzuć partię pierogów. Gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Drugą cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i podaj ją na ugotowanych pierogach.