Pierogi z mięsem z rosołu
Opublikowano: 16.03.2021 r.
Mąka pszenna, udko kurczaka, marchewka i seler korzeniowy – te składniki tworzą bazę na pyszne pierogi z mięsem z rosołu. To danie pozwala wykorzystać resztki z rosołu w zupełnie nowej, smakowitej odsłonie. W naszym przepisie dowiesz się, jak krok po kroku przygotować te domowe specjały, które zachwycą domowników pysznym nadzieniem i delikatnym ciastem.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g (2,5 szklanki)
- Udko kurczaka bez skóry - 150 g
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g (1,5 plastra)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę.
- Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.
- Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.
- Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.
- Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.
- Mięso z rosołu drobno pokrój.
- Rozdrobnione mięso rozgnieć widelcem z warzywami z rosołu.
- Dopraw farsz.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.
- Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.
- Na każdy krążek nakładaj po łyżce farszu i zlepiaj końce formując pierogi.
- W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).
- Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.