Pierogi z mięsem wieprzowym

Opublikowano: 14.04.2022 r.
Mąka pszenna, olej rzepakowy, łopatka wieprzowa, piersi kurczaka, marchewka, pietruszka, seler i por – te składniki to podstawa pierogów z mięsem wieprzowym. Pierogi te łączą w sobie delikatne ciasto z mąki i oleju z aromatycznym farszem z mięsa wieprzowego i drobiowego oraz bogactwem warzyw. Prosty, domowy smak, który kojarzy się z kuchnią babci.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 630 g
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Sól - 5 g
- Łopatka wieprzowa - 700 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 700 g
- Marchewka - 150 g (3 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (2 sztuki)
- Seler korzeniowy - 50 g (1/2 sztuki)
- Por - 100 g (1/2 sztuki)
- Cebula - 150 g (2 sztuki)
- Masło - 12 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, stolnica, wałek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i umieść w garnku.
- Marchewki, pietruszki, selera, 1 cebulę i pora umyj, obierz i pokrój w większe kawałki. Dodaj do mięsa. Wrzuć kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego i łyżeczkę soli. Wlej wodę, by całość zakryła zawartość garnka i ugotuj wywar przez 1-1,5 godziny.
- Drugą cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle.
- Mięso i warzywa wyciągnij z wywaru. Ostudź i zmiel wszystko w maszynce do mielenia. Pozostały wywar możesz wykorzystać jako bulion do zupy.
- Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa wydaje Ci się zbyt sucha, dodaj kilka łyżek wywaru.
- Na stolnicę przesiej 600 g mąki. Zrób wgłębienie. Wlej olej i 375 ml ciepłej wody. Wymieszaj i następnie zagnieć na elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij okręgi.
- Na środek wyłóż farsz i zlep brzegi.
- W garnku zagotuj wodę, posól. Na wrzątek wrzucaj pierogi i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Mięso wieprzowe to dobre źródło żelaza.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk