Pierogi z mięsem mielonym
Opublikowano: 11.04.2021 r.
Mąka pszenna, mięso mielone wieprzowe, jajko i cebula - to główne składniki pysznych pierogów z mięsem. Ciasto robimy z mąki, oleju, jajka i soli. Farsz tworzymy z podsmażonego mięsa z cebulą. Idealne na obiad czy rodzinne spotkanie!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 540 g (4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, stolnica, wałek, czajnik, sitko, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż cebulę. Następnie dodaj mielone mięso i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mięs), wymieszaj i podsmażaj przez ok. 10-15 min.
- Przełóż mięso z cebulą do miski i poczekaj, aż przestygnie. Następnie dodaj jajko i całość zmiksuj za pomocą blendera.
- Do 300 ml gorącej wody dodaj 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość wymieszaj.
- Przesiej mąkę na stolnicę. W środku zrób dołek i wlej wodę z olejem i solą. Wstępnie połącz składniki, a potem wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.
- Gotowe ciasto podziel na części. Jedną z nich rozwałkuj, a resztę przykryj bawełnianą ściereczką. Za pomocą szklanki wykrój kółka.
- Na środek wykrojonych kołeczek nakładaj po 1 czubatej łyżeczce farszu i zalepiaj pierogi.
- W garnku zagotuj lekko osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi wrzuć do wrzątku, a potem zmniejsz moc kuchenki. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze ok. 5 min. Pierogi wyciągaj łyżką cedzakową i wykładaj na talerzu.