Pierogi z mięsem

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Mięso z piersi indyka, cebula i mąka pszenna - to podstawa pysznych pierogów z mięsem, które zachwycą każdego. Dobrze doprawione nadzienie z indyka, cebuli oraz warzyw w otulinie delikatnego ciasta pszennego to połączenie, które sprawi, że nie będziesz mógł się im oprzeć. Idealne domowe danie na każdą okazję!
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 450 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 470 g (3 i 1/2 szklanki)
- Sól - 10 g (2 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, stolnica, wałek, czajnik, sitko, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i opłucz.
- Do garnka włóż mięso i zalej wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 4 ziarnka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe, marchewki, pietruszkę i seler. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min.
- Przestudzone mięso zmiel przez maszynkę do mięsa.
- Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj cebulkę. Przesmażaj do zarumienienia ok. 4-5 min.
- Mięso wymieszaj z cebulą i dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięs.
- Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z solą. Następnie dodaj olej i 275 ml gorącej wody. Wstępnie zagnieć składniki i przełóż masę na stolnicę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.
- Gotowe ciasto podziel na kilka części. Jeden kawałek został na stolnicy, a resztę przełóż do miski i przykryj ściereczką. Ciasto ze stolnicy rozwałkuj i wykrój z niego kółka przy pomocy szklanki.
- Na środku każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu. Zalepiaj pierogi i układaj je obok siebie na blacie lub stolnicy.
- W garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucaj do wrzątku, a potem trochę zmniejsz moc kuchenki. Po wypłynięciu pierogów gotuj je jeszcze ok. 4-5 min. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzu.