Pierogi z malinami
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Mąka pszenna i świeże maliny to główne składniki, dzięki którym te pierogi z malinami są prawdziwą letnią rozkoszą. Chrupiące, miękkie ciasto w połączeniu z soczystym, słodko-kwaśnym nadzieniem to połączenie, któremu nikt się nie oprze. Idealne na rodzinny obiad czy przyjemny deser po ciężkim dniu.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Maliny - 300 g
- Przyprawy - cukier puder, cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Przesiej do miski mąkę i dodaj odrobinę cukru pudru.
- W mące zrób dołek, do którego wlej 1 szklankę ciepłej wody. Wyrób ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki.
- Na środek każdego krążka nałóż maliny i posyp cynamonem. Rogi krążka dokładnie ze sobą sklej.
- W garnku zagotuj wodę. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny