Pierogi z mąki ryżowej
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana i ser twarogowy to kluczowe składniki naszych pierogów. Z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli, te pierogi będą miały niezapomniany smak. Całość wieńczy świeża natka pietruszki, która dodaje daniu wyrazistego charakteru. Sprawdź, jak zrobić te wyjątkowe pierogi z mąki ryżowej i zaskocz swoich bliskich.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka ryżowa - 400 g (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 400 g
- Ziemniaki późne - 500 g (5 średnich sztuk)
- Ser twarogowy tłusty - 300 g
- Cebula - 350 g (5 średnich sztuk)
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę ryżową i ziemniaczaną, dodaj sól i wlej 250 ml wody, zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw na 20 minut.
- Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze, dodaj twaróg i rozdrobnij.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj ją do ziemniaków z twarogiem.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do reszty składników, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie.
- Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj koła.
- Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu.
- Zlep brzegi ciasta.
- W garnku zagotuj wodę z solą.
- Partiami gotuj pierogi, aż wypłyną na wierzch, potrwa to około 5 minut.
Komentarz dietetyka
Pierogi z mąki ryżowej to danie nie zawierajcie glutenu, może być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Pierogi są bardzo dobry źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają średnią ilość kalorii i mają dość wysoki indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny