Pierogi z łososiem
Opublikowano: 07.03.2021 r.
Mąka pszenna, łosoś, ser feta i świeży koperek – to właśnie te składniki nadają pierogom wyjątkowy smak. Delikatne ciasto z lekko wypieczonym łososiem w środku, wymieszanym z kremowym serkiem śmietankowym i aromatycznym koperkiem, sprawia, że te pierożki to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Łosoś filet - 400 g
- Ser Feta - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 15 g (0,5 garści kopru)
- Serek śmietankowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, robot kuchenny
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj pół łyżeczki soli, mąkę i olej. Następnie do ciasta stopniowo dolewaj około 150 ml wody (w razie potrzeby dodaj więcej), zagniatając ciasto ręką. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Ciasto dodaj do miski i odstaw przykrytą ściereczką miskę z ciastem na 10 minut.
- Zmiel łososia lub rozdrobnij w malakserze lub drobno posiekaj.
- Posiekaj koperek.
- Dokładnie wymieszaj ze sobą ser feta i serek śmietankowy.
- Do serów dodaj łososia, koperek, 0,25 łyżeczki pieprzu i wymieszaj wszystkie składniki.
- Podziel ciasto na 4 części. Na blacie rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość około 2 mm.
- Szklanką wytnij kółka i ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu. Zlep brzegi ciasta i ułóż na desce tak, aby pierogi się nie stykały, by uniknąć zlepienia się ze sobą.
- Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i wrzuć kolejne pierogi.
- Pierogi z łososiem najlepiej smakują bezpośrednio po ugotowaniu.