Pierogi z kurczakiem
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Na pierogi z kurczakiem składają się głównie mąka pszenna, soczyste mielone mięso z kurczaka i aromatyczna cebula. Każdy kąsek to połączenie delikatnego ciasta i pysznego nadzienia, które zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Takie pierogi to idealny pomysł na domowy obiad, który zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Mięso mielone z kurczaka - 600 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Dodaj mięso mielone, przypraw je solą, pieprzem, czosnek, ziołami i papryką.
- Smaż mięso przez 15 - 20 minut. Przełóż na miskę i ostudź, dopraw do smaku.
- W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką duże okręgi.
- Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
- W dużym garnku zagotuj wodę i małymi partiami wkładaj do niej pierogi.
- Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny