Pierogi z kaszanką
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Cebula, kaszanka z kurczaka i mąka pszenna to trzej główni bohaterowie tych pysznych pierogów. Delikatne ciasto z olejem rzepakowym i jajkiem otula aromatyczne nadzienie z kaszanki, podsmażonej z cebulą na oliwie z oliwek. Prosty, ale pełen smaku przepis, który zaskoczy Cię swoją wyjątkowością.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Kaszanka z kurczaka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, patelnia, szklanka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, by się zeszkliła. Dodaj do niej kaszankę i podsmaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko, wlej olej i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
- Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
- Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
- Każdy okrąg złóż na pół i do środka włóż łyżeczkę farszu. Rogi zlep razem dokładnie.
- W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej pierogi małymi partiami 4 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, które dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny