Pierogi z kaszą i grzybami
Opublikowano: 10.12.2024 r.
Pierogi z kaszą i grzybami to opcja doskonała dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Ze względu na dodatek grzybów są niezwykle aromatyczne i smaczne.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Sól - 2 g
- Kasza gryczana - 200 g
- Suszone grzyby - 25 g
- Cebula - 100 g
- Masło - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie przez około 2 godziny. Następnie odsącz je i drobno posiekaj.
- Ugotuj kaszę gryczaną na sypko według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj posiekane grzyby i smaż przez kilka minut, aż woda odparuje.
- Wymieszaj grzyby i cebulę z kaszą, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz odstaw do przestygnięcia.
- W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko oraz olej. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem.
- Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 20-30 minut, by odpoczęło.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek, a następnie wykrawaj kółka przy pomocy szklanki.
- Na środek każdego kółka nakładaj łyżeczkę farszu. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, tworząc pierogi.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi gotuj partiami przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odłóż na talerz. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo błonnika, ale mało białka, dlatego warto podawać ją np. z jogurtem lub skwarkami z tofu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny