Pierogi z kaszą gryczaną
![Pierogi z kaszą gryczaną Smażone pierogi z kaszą gryczaną](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/0/83/main-l_l.webp)
Opublikowano: 06.03.2021 r.
Mąka pszenna, kasza gryczana, ser twarogowy półtłusty i cebula — te składniki to podstawa przepisu na pierogi z kaszą gryczaną. Do ciasta dodajemy olej rzepakowy, który sprawia, że jest elastyczne i miękkie, natomiast farsz składa się z kaszy, twarogu i podsmażonej cebuli. Całość tworzy wyjątkowo smaczne połączenie, idealne na obiad czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (5 łyżek - 4 do ciasta i 1 do farszu)
- Kasza gryczana - 100 g (1 torebka)
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Cebula - 200 g (1 duża)
- Pieczarki marynowane - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, imbir mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- W czasie, gdy kasza się gotuje przygotuj ciasto. W misce wymieszaj sól, mąkę i olej. Następnie do ciasta stopniowo dolewaj 200 ml wody, zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Odstaw przykrytą ściereczką miskę z ciastem na 10 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Drobno pokrój pieczarki oraz cebulę i lekko podsmaż na oleju. Posiekaj 0,5 pęczka natki pietruszki.
- Ugotowaną kaszę odcedź i dokładnie wymieszaj z twarogiem, jajkiem, cebulą pieczarkami, natką pietruszki i przyprawami (0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka imbiru mielonego, szczyptę soli).
- Podziel ciasto na 4 części. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj pierwszą część ciasta, na grubość około 2-3 mm.
- Szklanką wytnij kółka i ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu.
- Zlep brzegi ciasta i ułóż na desce/talerzu posypanym delikatnie mąką tak, aby pierogi się nie stykały ze sobą.
- Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około 3 minut.
- Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i wrzucaj kolejne pierogi.
- Gotowe pierogi możesz podawać od razu lub skropić olejem, aby się nie zlepiły, i odsmażyć później.