Pierogi z kapustą i pieczarkami
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Kapusta kiszona, pieczarki, cebula i mąka pszenna – to podstawa pysznych pierogów z kapustą i pieczarkami. Dodajmy do tego odrobinę oleju rzepakowego i oliwy z oliwek, by podsmażyć te składniki na złocisty kolor. Całość dopełnia jajko, które zgrabnie łączy ciasto. Coś niesamowitego dla smakoszy tradycyjnej kuchni!
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 300 g
- Kapusta kiszona - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli.
- Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut, a następnie wrzuć posiekaną kapustę i smaż przez kolejne 10 minut, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
- Aby zrobić ciasto wysyp mąkę na stolnicę i zrób zagłębienie na środku.
- Wbij jajko do dołka, dodaj pół szklanki gorącej wody, sól i olej. Mokre składniki szybko ubij widelcem, a następnie powoli mieszaj z mąką na obrzeżach, aż powstanie miękkie ciasto.
- Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na trzy części.
- Rozwałkuj pierwszą część na lekko posypanej mąką stolnicy do uzyskania równej grubości. Za pomocą szklanki wytnij około 12 kółek. Powtórz z pozostałymi dwiema porcjami ciasta.
- Nadzienie wkładaj na sam środek kółka, następnie złóż na pół i sklej brzegi.
- W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj pierogi małymi porcjami przez około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu bardzo często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny