Pierogi z kapustą i pieczarkami

Opublikowano: 28.01.2022 r.
Kapusta kiszona, pieczarki, cebula i mąka pszenna – to podstawa pysznych pierogów z kapustą i pieczarkami. Dodajmy do tego odrobinę oleju rzepakowego i oliwy z oliwek, by podsmażyć te składniki na złocisty kolor. Całość dopełnia jajko, które zgrabnie łączy ciasto. Coś niesamowitego dla smakoszy tradycyjnej kuchni!
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 45 ml
 - Oliwa z oliwek - 30 ml
 - Cebula - 100 g
 - Pieczarki - 300 g
 - Kapusta kiszona - 500 g
 - Mąka pszenna typ 500 - 300 g
 - Jajko - 1 szt.
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, stolnica
 
Przepis krok po kroku
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli.
 - Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut, a następnie wrzuć posiekaną kapustę i smaż przez kolejne 10 minut, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
 - Aby zrobić ciasto wysyp mąkę na stolnicę i zrób zagłębienie na środku.
 - Wbij jajko do dołka, dodaj pół szklanki gorącej wody, sól i olej. Mokre składniki szybko ubij widelcem, a następnie powoli mieszaj z mąką na obrzeżach, aż powstanie miękkie ciasto.
 - Ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podziel na trzy części.
 - Rozwałkuj pierwszą część na lekko posypanej mąką stolnicy do uzyskania równej grubości. Za pomocą szklanki wytnij około 12 kółek. Powtórz z pozostałymi dwiema porcjami ciasta.
 - Nadzienie wkładaj na sam środek kółka, następnie złóż na pół i sklej brzegi.
 - W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj pierogi małymi porcjami przez około 3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię.
 
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu bardzo często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny