Pierogi z kapustą i grzybami
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Pyszne, świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Jeśli nie wiecie, jak je zrobić koniecznie poznajcie nasz sprawdzony przepis.
Składniki dla 80 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 640 g
- Masło - 30 g
- Kapusta kiszona - 800 g
- Cebula - 300 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Suszone grzyby - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Liczba porcji: 80
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, stolnica, wałek, sitko, miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Dzień wcześniej namocz grzyby. Włóż suszone grzyby do dużej miski i zalej dwoma łyżkami zimnej wody. Zostaw na noc przykryte talerzykiem.
- Grzyby odsącz, zachowując jedną szklankę płynu z moczenia grzybów. Grzyby pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej cały olej i podsmaż na nim cebulkę.
- Dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut.
- Kapustę kiszoną przepłucz z grubsza i dobrze odsącz, po czym posiekaj nożem i przełóż do dużego garnka.
- Do kapusty w garnku dodaj grzyby z cebulą i przyprawy: łyżeczkę cukru, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego i płaską łyżeczkę pieprzu.
- Dolej szklankę wody z moczenia grzybów i pół szklanki zimnej wody. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj by co jakiś czas kapustę przemieszać.
- Po godzinie zdejmij pokrywkę i smaż, aż odparuje (około 20 minut). Zostaw do ostygnięcia.
- Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj łyżeczkę soli. Przygotuj 1,5 szklanki (375 ml) gorącej wody. Dodaj do niej masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.
- Wlej wrzątek do miski z mąką i wymieszaj na początku łyżką, by nie poparzyć dłoni. Gdy trochę straci na temperaturze, zacznij wyrabiać dłońmi do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Takie ciasto owiń folią i zostaw na pół godziny.
- Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj kółka szklanką lub wykrawaczką do pierogów.
- Na każde kółko nakładaj około łyżeczkę farszu. Sklejaj brzegi, nawilżając lekko jeden z nich wodą.
- Rozłóż papier do pieczenia i posyp go mąką i po czym układaj na nim gotowe pierogi. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto i farsz.
- W szerokim garnku zagotuj wodę z odrobiną solą. Gotuj po około 13 pierogów na raz w lekko bulgoczącej wodzie. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie, gotuj je jeszcze 3-4 minuty.
- Ugotowane układaj na talerzu obok siebie do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Grzyby leśne zawierają dużo białka, witaminę A oraz witaminy z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk