Pierogi z kapustą
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Mąka pszenna, kapusta biała i cebula – to główne składniki, które nadają pierogom z kapustą wyjątkowy smak. Całość wzbogacona masłem klarowanym i chrupką bułką tartą tworzy niesamowite danie, które przypomni wam smaki dzieciństwa. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować te tradycyjne pierogi!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 700 g (3,5 szklanki)
- Masło klarowane - 100 g
- Bułka tarta - 150 g
- Kapusta biała - 600 g (pół małej główki)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Kapustę posiekaj drobno.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj kapustę, wlej wodę i duś kapustę przez 20 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj bułkę pszenną i wymieszaj.
- Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i 250 ml ciepłej wody.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła.
- Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.
- W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą.
- Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi.
- Gotuj je 3-5 minut.
- Gdy będą gotowe, same będą wypływać na wierzch.
- Gotowe pierogi wyciągnij z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.
Komentarz dietetyka
Pierogi z kapustą to danie zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę z racji szybkiego podnoszenia się poziomu cukru we krwi po ich spożyciu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny