Pierogi z jagodami
Opublikowano: 04.03.2021 r.
Mąka pszenna, masło i jagody - te trzy składniki zamieniają się w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Pierogi z jagodami to klasyczne danie, które sprawdzi się zarówno latem, jak i zimą, gdy użyjemy mrożonych owoców. Ciepłe i pachnące, z soczystym nadzieniem, mogą zadowolić każde podniebienie.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Masło - 30 g (Możesz użyć oleju roślinnego)
- Jagody mrożone - 300 g (Można użyć jagód świeżych oprószonych skrobią ziemniaczaną)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Przesiej mąkę i dodaj sól (łyżeczkę). W mące zrób dołek do którego włóż masło i wlej ciepłą wodę (250ml - szklanka). Wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Na każdy krążek ułóż odrobinę jagód mrożonych i zlep pierogi.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.