Pierogi z jabłkami

Opublikowano: 23.01.2025 r.
Wyobraź sobie delikatne ciasto wypełnione soczystymi, lekko kwaskowatymi jabłkami, połączone z kremowym mascarpone i odrobiną słodyczy. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Jabłko - 500 g (3 średnie sztuki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mascarpone - 300 g
- Sok z cytryny - 50 ml
- Masło - 100 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną, wlej wodę i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.
- Jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, wsyp cukier i cynamon, smaż jabłka, aż puszczą sok.
- Na patelnię dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i gotuj do zgęstnienia masy.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
- Rantem cukierniczym wykrawaj kawałki ciasta jeden obok drugiego.
- Na każdym kawałku ciasta umieść farsz i zlep brzegi ciasta.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Umieszczaj partiami we wrzątku pierogi i gotuj przez 5-6 minut.
- Pierogi podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem serka mascarpone i cynamonem.
Komentarz dietetyka
Pierogi z jabłkami to danie zawierające duża ilość błonnika pokarmowego. Pierogi są jednak źródłem sporej ilości węglowodanów prostych, które w gwałtowny sposób podnoszą poziom cukru we krwi. Nie powinny tego typu wyrobów spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny